Urheilun Unelma-Arpa on jo tuottanut iloa monelle ihmiselle! Arpajaisen tuotoilla luomme mahdollisuuksia lasten ja nuorten urheilemiselle, samalla kuin arpajaiseen osallistujat saavat mahdollisuuden voittaa mahtavia palkintoja.

Olemme jo tulouttaneet yli 2 miljoonaa euroa edunsaajaliitoillemme. Urheilun Unelma-Arvan edunsaajina toimii Suomen Olympiakomitea ja 22 muuta urheilujärjestöä. Edunsaajamme ovat m m:

Tähän alle keräämme hyviä tarinoita, joita Urheilun Unelma-Arpa on mahdollistanut.

Timo Kirkkonummelta voitti 20 000€ arvoisen kultaharkon lisäarvonnassamme, katso videosta miksi Timo tilaa Urheilun Unelma-Arpoja

“Lentopalloliiton vuosittainen Koululentiskampanja on hurjassa suosiossa. 2016 mukana oli 377 koulua ja lähes 100 000 oppilasta! Yhdessä paikallisten seurojen ja koulujen kanssa olemme saaneet liikettä aikaiseksi koululiikuntaan…”

sydän

Koululentis

Koululentisviikko on oppilaiden mieleen. Liikuntaja välitunneilla teemana on lentopallo. Pallotemput, temppuradat ja helpot pelisovellukset ja lentisturnaus viikon päätteeksi innostaa lapsia lentopallon harrastamiseen ja seuratoimintaan. Lentopalloliitto antaa yhdessä paikallisten lentisseurojen kanssa opettajille ideoita, materiaaleja ja välineitä Koululentisviikon toteuttamiseksi.

Kontaktiton laji kasvattaa Lentis on pienille koululaisille erinomainen laji. Joukkuepelinä se edistää junnujen sosiaalisia taitoja, lajina lentis on myös 100% väkivallaton. Lentispelissä pelaajan ainoa kontakti on palloon, lentiksessä ei taklailla eikä kampitella. Koululentisviikolla koululaisten liikuntatunnit sisältävät sopivasti leikkiä ja pelaamista.

Koululentiskampanja on hyvä esimerkki siitä, mihin liitto pystyy varainhankinnan avulla. Ilman varainhankinnan tuottoja liitolle olisi taloudellisesti mahdotonta järjestää ja avustaa kouluja ja seuroja lasten liikuttamisessa. Lähes 100 000 lapsen osallistaminen lentopallon pelaamiseen 377 peruskoulussa ympäri maan on uskomattoman upea näyte mihin yhteistyöllä ja varainhankinnalla pystytään.

“Valtin avulla löydetään enemmän kuin liikuntalaji. Lajin mukana nuori saa samalla uuden maailman – iloa, ystäviä… Ohjelmaan haki 367 lasta ja nuorta, ja heistä noin 250:lle pystyttiin tarjoamaan oma Valtti. Palautteen perusteella 54 % Valtti-ohjelman lapsista ja nuorista löysi liikuntaharrastuksen…”

sydänVAU:n Valtti-ohjelma

Vammaisten lasten vanhemmat eivät usein tiedä, mikä liikuntaharrastus sopii heidän lapselleen ja miten harrastuksen pariin pääsee. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti ohjelmassa etsitään vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastuksia. Valtti-ohjelma on tarkoitettu 6 – 23-vuotiaille lapsille ja nuorille. Ohjelman tavoitteena on löytää harrastus, jota lapsi haluaa jatkaa myös Valtti-jakson jälkeenkin.

Henkilökohtainen vammaisliikunnan ohjaaja eli Valtti toimii lapselle harrastuksen pariin saattajana. Valtit ovat useimmiten liikunnan-, kasvatuksen-, kuntoutuksen tai sosiaalialan opiskelijoita. Ohjaajat etsivät ja kokeilevat lapsen kanssa eri lajeja, yhteistyössä perheen ja lapsen kanssa löydetään ”piilossakin” olevat harrastukset. Valtti-ohjaaja löytää mahdolliset lajit ja erityisryhmät, joita vanhemmat eivät ole osanneet ajatellakaan. Vuonna 2017 Valtti-ohjelma järjestetään uudelleen, mutta ilman edellisvuonna apuna ollutta EU-tukea. Ilman ulkopuolista tukea Valtti-ohjelma olisi jäänyt järjestämättä, joten esimerkiksi Urheilun Unelma-Arvasta VAU:n saamat tuotot tulevat suureen tarpeeseen.

“Rollo-uinnit keräävät yhteen noin 1000 lasta kisailemaan ja leireilemään. Vedessä on virtaa…”

sydän

Monipuolisesti vedessä

Suomen Uimaliiton tavoitteena on kehittää uimataitoa ja uintiurheilua yhdessä uimaseurojen kanssa. Pienimmät harrastajat ovat vauva- ja perheuinnissa mukana olevat ja vanhimmat seniori-iässä olevia vesipetoja. Yli 135 Uimaliiton seurat varmistavat uimataidon oppimisen ja kehittämisen tarjoamalla lapsille, nuorille ja aikuisille mm. uimakouluja, vesi- ja tekniikkaralleja, uintiurheilun lajikouluja ja valmennusryhmiä. Uinti on yksi maailman suosituimmista ja harrastetuimmista kilpa- ja huippu-urheilulajeista. Suomessa lisenssiurheilijoita eri uintilajeissa on 6700. Uimaliiton maajoukkuetoiminta alkaa alakouluikäisistä jatkuen olympialaisiin ja paralympialaisiin tähtäävään huippuryhmään.

Taitavaksi vedessä
Uimaliiton Vesitaituriksi uimaseurassa -kokonaisuus tuo esille seurojen laajaa toimintaa. Seuroille on tuotettu vanhemmille jaettavaksi uinnin, uimahyppyjen ja taitouinnin esitteet. Vanhempia kannustetaan liikkumaan vedessä yhdessä lastensa kanssa kokeillen vesiliikunnan eri taitoja. Seuroille on tuotettu myös uimahyppyjen ohjaajan opas ja tulossa ovat oppaat taitouinnin ohjaamiseen sekä erityisuintiin.

Kilpailua vedessä
Lasten ja nuorten kilpailutoiminta on Uimaliiton ja sen jäsenseurojen ydintoimintaa. Kesäkuisin Rollo-uinnit keräävät yhteen noin 1000 lasta kisailemaan ja leireilemään. Suurin joukko uimareita kerääntyy uima-altaille syksyisin, kun alueelliset ikäkausimestaruusuintien karsinnat järjestetään samanaikaisesti seitsemällä paikkakunnalla. Vesipallossa pelaajat ratkovat mestaruudet omissa sarjoissaan, uimahyppääjät kohtaavat FinnCup-kilpailuissa ja taitouimarit kotirata- ja mestaruuskilpailuissa. Uimaseurojen toiminnassa on vuosittain yli 90 000 henkilöä. Vedessä on virtaa!

“Ammuttaessa keskittyminen ja rauhoittuminen itse suoritukseen on tärkeää, tältä osin harrastuksemme opettaa lapsille koulu- ja työelämässäkin tarvittavia ominaisuuksia…”

sydänKultahippuja lapsille –
toimintaa, rauhoittumista ja ystäviä

Suomen Ampumaurheiluliiton SAL alle 14-vuotiaille suunnattu seuratoiminta tunnetaan Kultahippu- nimellä. Kultahipputoiminnalla ampumaseurat saavat innostettua ja pidettyä lapsia ampumaurheilun parissa. Kultahipputoiminnassa muistetaan, että kyseessä on lasten juttu, ei aikuisten. SAL tukee asiantuntemuksellaan seuroja niin kisojen järjestämisessä kuin oikeiden harjoitteluvälineiden
ja olosuhteiden hankkimisessa.

Kultahipputoiminnassa mukana olevat lapset ovat innoissaan harrastamisestaan. Ampuma-joukkueissa ja -kisoissa mukana oleminen opettaa lapsille yhteishenkeä ja myös häviämistä. Joskus kilpailuissa voittaa ja joskus ei – ja silti kaikilla on kivaa. Lasten ammuntaharrastuksen kultahippu on myös rento harrastaminen. Suorittaminen ja totisena hampaat irvessä kilpaileminen ei kuulu kultahippulaisten tapoihin. Alle 14-vuotiaiden poikien ja tyttöjen ampumaseuratoiminta on enemmänkin iloista nuorisokasvatusta kuin vakavaa kilpailutoimintaa.

“Minisulkiksessa pidetään vakavasti hauskaa, leikitään ja luodaan elämyksiä lapsille – samalla lapset oppivat pelaamaan sulkapalloa ja liikkumaan iloisesti…”

sydän

Minisulkis

SSuL:n Minisulkis on suunnattu alle 10-vuotiaille lapsille. Minisulkiksessa pidetään vakavasti hauskaa, leikitään ja luodaan elämyksiä lapsille – samalla lapset oppivat pelaamaan sulkapalloa ja liikkumaan iloisesti. Minisulkiksen kautta seurat saavat lapsia tulemaan sulkiksen pariin, noin 30 seuraa järjestää tällä hetkellä Minisulkis-toimintaa lapsille.

Minisulkiksessa otetaan lapset huomioon. Sulkapalloliitto on tuottanut opasmateriaalia seuroille ja liitosta on saatavissa apua erilaisten Minisulkis-tapahtumien järjestämiseen. Minisulkiksen välineetkin ovat hieman erilaisia, mailat ovat lyhyempiä ja verkot matalampia kuin vanhemmilla pelaajilla. Harjoittelussa käytetään erilaisia, hauskuutta harjoitteluun tuovia apuvälineitä, esimerkiksi ilmapallot ja roikkupallot tuovat palloon osumisharjoitteluun onnistumisen iloa ja elämystä. Minisulkiksessa onkin kyseessä yhtä lailla nuorisokasvatuksesta kuin urheilun harrastamisestakin.

“Leirillä tavataan vanhoja kavereita ja löydetään uusia eripuolilta maata, kokeillaan uusia lajeja ja opitaan uusia taitoja…”

sydänLeiritoiminta

TUL:n perinteisellä leiritoiminnalla on merkittävä rooli kasvatustyössä. TUL järjestää lapsille ja nuorille urheilu- ja eräleirejä sekä perheleirejä ympäri vuoden. Leirien kestot ovat viikonlopusta viikon mittaisiin kesäleireihin. Leiritoiminnalla on TUL:ssa pitkät perinteet ja ne järjestetään yhdessä piirien ja seurojen kanssa. Leirit eivät ole lajikohtaisia, leireillä tutustutaan eri lajeihin, opiskellaan kädentaitoa ja liikutaan luonnossa. TUL järjestää myös erilaisia teemaleirejä, esim. sirkus ja Italialeiriteemat ovat monipuolistaneet lasten kokemuksia ja tuoneet iloa ja liikunnan riemua leiriarkeen.

Kaikilla lapsilla on mahdollisuus osallistua leireihin. Leirillä tavataan vanhoja kavereita ja löydetään uusia eripuolilta maata. Positiivinen ote ja tekeminen luo kivoja, loppuelämän muistettavia kokemuksia lapsille. Nautitaan luonnossa olemisesta ja yhdessä tekemisestä, kokeillaan uusia lajeja ja opitaan uusia taitoja. Leirinuotio ja -tarinat, niistä on hyvä tulevaisuus tehty.

“Kuukausittaiset leirit Jyväskylässä auttavat lajitekniikan kohdalleen saamisessa ja yksilölajissa harjoittelu luo mestarin…”

sydän

Vammaisampujat

Nuorten paralympiaryhmään ja nuorten maajoukkueeseen kuuluva Nico Järvinen on mahtava esimerkki ammuntaurheilun monipuolisuudesta. Vuonna -99 syntynyt Nico on harrastanut ammuntaa jo 9 vuotta. Nyt vuonna 2017 hän on noussut paralympia maajoukkueeseen ja Nicon tähtäin on kohdistettu vuoden 2020 Tokion paralympialaisiin. Ampumaurheiluliiton paralympiaryhmään kuuluminen takaa Nicolle ja ryhmän muille jäsenille oikeat olosuhteet ja valmennuksen matkalla Tokioon. Paralympiaryhmässä mukana oleminen mahdollistaa nuorelle ampujalle kansainvälisen kilpailukokemuksen hankkimisen. 

Kuukausittaiset leirit Jyväskylässä auttavat lajitekniikan kohdalleen saamisessa ja yksilölajissa harjoittelu luo mestarin. Ryhmän ampujat pääsevät SAL:n tukemina vähintään kerran vuodessa ottamaan mittaa ulkomaisista kilpakumppaneistaan. Ulkomailla kilpaileminen valmentaa nuorta ampujaa aivan toisella tavalla kuin kotimaan koitokset. Kilpailijoita ja katsojia on moninkertaisesti kotimaassa totuttuun määrään nähden. Täydet katsomot ja kymmenet kanssakilpailijat luovat aivan omanlaisen kokemuksen.

“TUL JoyGamesiin osallistuu parhaimmillaan 2000 henkilöä tutustuen eri liikuntalajeihin. Osaanottajien ikähaarukka on laaja…”

sydänTUL JoyGames

TUL JoyGames tuo yhteen lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset iloiseen yhteistapahtumaan. TUL JoyGamesiin osallistuu parhaimmillaan 2000 henkilöä tutustuen eri liikuntalajeihin. Osaanottajien ikähaarukka on laaja, alle kaksi vuotiaasta lajinsa etsijästä yli 90-vuotiaaseen tanssiharrastajaan. Tapahtuman parasta antia onkin sukupolvien kohtaaminen rakastamissaan lajeissa.

Syksyllä 2017 Seinäjoelle kerääntyy lapsia ja perheitä tanssimaan, futaamaan, pelaamaan pingistä ja sulkista, juoksemaan, hyppäämään ja painimaan… TUL JoyGames:n lajikirjo on mahtava. Painija tanssii ja tanssija kokeilee karatea, salibandyn pelaaja tutustuu voimanostoon ja shakin pelaaja hyppää pituutta… Mikään muu urheilutapahtuma ei mahdollista kolmen päivän ajan urheilua iloisessa seurassa ylitse lajirajojen.

TUL Joy Games -nuorisotapahtuma järjestetään kahdesti vuodessa. Tapahtumia on järjestetty jo 2000-luvun alusta alkaen ja huipennus tulee TUL:n 100-vuotisjuhlavuonna 2019. Tilaisuus on merkittävä myös järjestävien tahojen taloudelle, liitto maksaa piireille ja seuroille tapahtumakorvauksen ja osaanottomaksutulot jäävät järjestäjille. Osallistujissa on paljon lapsiperheitä, jotka käyvät tapahtumassa vuosittain, ystävien tapaaminen ja eri lajien kirjo vetää puoleensa. TUL JoyGames on tilaisuus, joka toistuu ja sinne on päästävä.

“Ulkomaan kilpailut ovat kustannuksiltaan raskaita. Kevään 2017 kisamatkalla oli mukana kaksi valmentajaa ja joukkueenjohtaja Urheilun Unelma-arvan tuella…”

vikingrace

sydänViking Race

Hollannin Heerenveenissä järjestetään vuosittain pikaluistelukilpailu Viking Race, joka on maailman suurin 11-16  vuotiaille tarkoitettu pikaluistelukilpailu. Osallistujia Viking Raceen tulee maailman ympäriltä ja suomalaisia nuoria vuoden 2017 kisaan osallistui 22 kpl. Kilpailumatka on luistelijoille omakustanteinen, majoitukset on järjestäjien puolelta hoidettu perhemajoituksena.

Helsingin Luistinkiitäjien Jesse Nieminen luisteli upean matkavoiton Viking Racessa. Jesse voitti 15-vuotiaiden sarjassa 500 metrin startin ajalla 37,63. Neljän matkan kokonaispisteissä Nieminen oli 14:s. Kilpailun 29 vuoden historiasta suomalaisilta luistelijoilta löytyy yhteensä 21 eri väristä kokonaiskilpailun mitalia, joista viisi kultaista. Taso Thialfin pikaluisteluareenalla on kova, kansainvälisessä joukossa Jessen 500 metrin voitto oli mahtava suoritus.

Ulkomaan kilpailut ovat kustannuksiltaan raskaita. Kevään 2017 kisamatkalla oli mukana kaksi valmentajaa ja joukkueenjohtaja Urheilun Unelma-arvan tuella. Tuki mahdollisti nuorille urheilijoille tärkeiden henkilöiden mukana olon maksaen heidän matkustus-, majoitus- ja ruokailukustannukset. Valmentajat ja joukkueenjohtajat luovat ilmapiiriin, joka mahdollistaa parhaan mahdollisen suorituksen ainutlaatuisissa tilanteissa.

“Kolmen messupäivän aikana tutustutaan vammaisurheilun ja -liikunnan lajeihin, välineisiin ja harrastusmahdollisuuksiin yli 30 toimintapisteessä…”

sydänLiikuntamaa

VAU:n Liikuntamaa-messutapahtumaa järjestetään joka toinen syksy. Liikuntamaa on kuin vammaisurheilulajien huvipuisto lapsille ja arvokas tiedonsaanti- ja kohtaamispaikka kaikille alalla toimiville henkilöille. Kolmen messupäivän aikana tutustutaan vammaisurheilun ja -liikunnan lajeihin, välineisiin ja harrastusmahdollisuuksiin yli 30 toimintapisteessä.

Monille vammaiselle ja erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle Liikuntamaa on tapahtuma, josta etsitään omaa lajia liikuntaharrastukseen. Vammaisten lasten ja nuorten kohdalla harrastuksen löytämisen esteenä on paljolti myös tarjonnan rajallisuus. Liikuntamaa on paikka, jossa lajit, seurat ja nuoret löytävät toisensa. Liikuntamaassa on esillä urheiluseuroja, joilla on valmiudet ja halu ottaa vammaisia ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia joukkoonsa. Esiteltävien ja kokeiltavien lajien kirjo on laaja, mahdollisuus löytää itselleen harrastuslaji on todennäköinen.

Liikuntamaa-tapahtumassa käy kolmen päivän aikana vierailijoita yli 13 000 – vammaisia nuoria, koululaisia ja opiskelijoita, ammattilaisia ja yhdistystoimijoita. Ovet ovat auki kaikille, joita vammaisliikunta ja -urheilu kiinnostaa. Tapahtuman suunnittelu ja noin 90% Liikuntamaan
kustannuksista ovat VAU:n vastuulla. Ilman erilaisten varainhankinnan tuottoja ja yhteistyökumppaneita näin suuren tapahtuman järjestäminen olisi taloudellisesti mahdotonta. Esimerkiksi Urheilun Unelma-Arvasta VAU:lle tuloutettavat tuotot tulevat tarpeeseen, mahdollistamaan Liikuntamaa-tapahtuman järjestämisen.

“Lentis-Liikkarissa perheen pienimmät saavat ensikosketuksensa lajiin. Lentis-Liikkarin avulla seurat saavat ohjattua lapset ja heidän vanhempansa lentopallon harrastamiseen…”

sydänLentis-Liikkari

Lentis-Liikkarissa alle kouluikäiset lapset liikkuvat monipuolisesti opetellen liikunnan perustaitoja pallon kanssa. Liikkarissa ei kuitenkaan vielä keskitytä sormilyönnin opettelemiseen, vaikka jokaisessa tuokiossa onkin läsnä pehmeät pallot. Palloleikkien myötä lapset tottuvat käsittelemään palloa ja oppivat lentopallon kannalta tärkeitä liikkumistaitoja. Liikkariryhmät kokoontuvat viikottain ja kerran kuukaudessa lasten vanhemmat ovat mukana perhetunneilla. Lapset saavat jokaiselta tunnilta hauskan liikunnallisen kotitehtävän, joten iloinen liikunta jatkuu myös kotona yhdessä perheen kanssa.

Lentiskoulussa 7-12-vuotiaat lapset harjoittelevat lentopallon lajitaitoja. Ennakkotaitoja lajista ei tarvita, lentiskoulussa opitaan lentopallon perustaidot, tutustutaan lajiin sekä sen sääntöihin pelien ja leikkien avulla. Lentiskoulun suorittanut lapsi voi jatkaa oman ikäluokan juniorijoukkueeseen ja jos ryhmässä on riittävästi saman ikäisiä lapsia, voidaan heistä muodostaa oma joukkue.

Lentopallon alkeet opettavat Lentis-Liikkis ja Lentiskoulu ovat Lentopalloliiton kehittämiä tuotteita. Seurojen juniorityöhön Lentis Liikkis ja -koulu sekä tuotetut materiaalit ovat veloituksettomia. Varainhankinta mahdollistaa erilaisten tuotteiden suunnittelun ja toteuttamisen niin, että seurat pääsevät kasvattamaan tulevia lentopalloilijasukupolvia ilman suuria taloudellisia uhrauksia.Lentis-Liikkari ja Lentiskoulu ovat hyviä esimerkejä kuinka varainhankinnan avulla annetaan hyvän kiertää. Järjestelmällisellä nuorisotyöllä kasvatetaan uusia sukupolvia harrastamaan lentopalloa.